Totul despre cancerul de piele
    
SHARE
 
2017-05-05
Soarele, tutunul și mișcarea în aer liber

în lista Organizației Mondiale a Sănătății pe primele două locuri privind substanțele cancerigene figurează tutunul și obiceiul fumatului și expunerea la UV naturale sau artificiale adică la soare sau solar. Urmează apoi o enumerare lungă de alte substanțe întâlnite mai ales în procesele industriale, la locul de muncă. Expunerea la soare este un risc mortal asemănător ca magnitudine cu fumatul. Desigur este vorba de exces și știam deja că persoanele care s-au expus neprotejat de-a lungul vieții la ultraviolete au un risc mare de a face o formă de cancer cutanat. La nivel global una din trei persoane care primește un diagnostic de cancer suferă de fapt de o formă de cancer de piele fie el carcinom denumit și epiteliom sau de mai gravul melanom malign. Despre fumat se știe că ucide, cancerul pulmonar la fumători fiind cel mai frecvent întâlnit cancer la om. Pornind de la aceste două realități ultracunoscute ce se întâmplă când cei care stau la soare și fumează?

Recent un studiu publicat în Journal of Internal Medicine în 21 martie acest an trage niște concluzii surprinzătoare. Studiul a fost efectuat retrospectiv pe 30.000 de femei din Suedia de 24 și 64 de ani a căror evoluție medicală a fost studiată pe baza fișelor de-a lungul a 20 de ani și a arătat că nefumătoarele care nu au stat la soare au aceeași așteptare de viață cu fumătoarele care au făcut plajă constant! Femeile care au preferat soarele au avut un risc mai mic de boala cardiovasculară, diabet zaharat, scleroză multiplă, și boala pulmonară față de cele care s-au ferit de soare. Surprinzător! Ba mai mult, cu cât expunerea este mai mare cu atât se întâlnesc mai puțin afecțiunile enumerate mai sus mai puțin cancerul de piele a cărui incidenta crește semnificativ. Autorii recunosc ca populația albă a Suediei are trei mari factori de risc: „fumatul, obezitatea și inactivitatea”. Expunerea la lumină nu este considerată un risc la nivel social într-o țară ca Suedia care este în umbră mai mult de 9 luni pe an. Suedezii preferă vacanțele în zone cu mult soare. Studiul recunoaște că expunerea la soare este o cauză de risc de mortalitate la pacientele fără antecedente de cancere în familie și care au făcut melanom, cancer de piele cu evoluție gravă. Studiul nu face diferența între expunerea habituală, voită la soare și care ține de stilul de viață sănătoasă, adică între activitatea în aer liber și expunerea exagerată la UV. Desigur studiul a suscitat discuții, fiind criticat că nu ține cont de stilul de viață activ / inactiv care influențează incidența afecțiunilor interne, de dietă, de latitudinea țării, de numărul de nașteri ale femeilor din studiu etc. Observarea corelațiilor nu înseamnă obligatoriu cauzalitate, s-a zis pe bună dreptate.

Expunerea celor cu piele albă lipsită de apărare la soarele tropical sau subtropical are consecințe grave. Vezi incidența mare a cancerelor de piele în populația Australiei, țara cu populație alba strămutată în zona tropicală. Tot suedezii ne-au dat un alt studiu care arată că un număr semnificativ din subiecții care au dezvoltat melanom, cancerul de piele cu evoluție mortală, au stat la solar înainte de declanșarea bolii ca „să-și pregătească pielea pentru vacanță”. De aici concluzia că expunerea la UV poate declanșa boala.

Deci ce preferăm: să scădem riscul la afecțiuni interne comune sau să creștem riscul de deces prin cancer cutanat? Grea dilemă! Vacanța în natură, la soare la mare sau la munte desigur este benefică. Ea înseamnă relaxare, și contribuie la sănătatea fizică și psihică.

Ceea ce putem face este sa recurgem la moderație în expunere. Să ne protejam pielea cu haine de protecție, cu creme sau cu binevenite ore de repaus la umbră când soarele strălucește pe cer. Să luam vitamina D atunci când suntem prea sedentari. Să fumam mai puțin sau deloc și să facem mișcare. Iar o dată pe an să ne verificam sănătatea pielii la medicul specialist dermatolog. Paza bună trece primejdia rea.

Întreabă specialistul
Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatoriiTRIMITE
CITEŞTE ŞI:
Un proiect dezvoltat de:
©2015
Cu sprijinul: