Totul despre cancerul de piele
    
SHARE
 
2016-11-07
Sfaturi sănătoase pentru pielea ta

Nu neglijați alunițele, nu amânați vizita la dermatolog și, în niciun caz, nu recurgeți la tratamente luate la întâmplare, în speranța că micile formațiuni cafenii de la nivelul pielii vor dispărea fără urmă. Așa sună avertismentele specialiștilor din echipa „Dr Leventer”, condusă de medicul Mihaela Leventer. În special după sezonul estival, când unele formațiuni ar putea fi modificate după expunerea îndelungată la soare, sfaturile care urmează sunt de mare folos. 

 „Nu este bine să apelăm la leacuri băbești si nici la medicamente neindicate de medicul dermatolog. Dintre cele mai frecvente greșeli cu care românii ajung la cabinet, aș menționa legarea unei excrescențe cutanate cu un fir de ață sau de păr, ca să o rupă și să dispară, aplicarea de rostopască, de varză, de propolis sau de aloe, plante percepute ca benefice. Aș vrea ca românii să uite toate aceste greșeli – care se pot dovedi fatale – și să rețină, în schimb, că diferența dintre leziuni cu risc de cancer sau chiar canceroase, și cele fără risc, este de multe ori foarte fină. Numai dermatologul poate stabili diagnosticul și apoi tratamentul potrivit”, avertizează Mihaela Leventer.

Cele mai periculoase alunițe apar la vârsta adultă, iar persoanele care se confruntă cu adevărate explozii de pete cafenii, după expunerea la soare, de exemplu, ar trebui să știe că există semne clare care trebuie să le trimită la dermatolog. „Alunițele denumite medical NEVI sunt considerate periculoase, cu potențial de transformare într-un melanom, dacă au dimensiuni de peste 6 mm, cresc rapid, își schimbă culoarea sau conturul și au un aspect particular, de multe ori diferit de celelalte alunițe de pe tegumentul aceleiași persoane. Deoarece semnele de alarmă sunt de cele mai multe ori discrete și greu de interpretat de către un neavizat, cel mai bine este ca periodic fiecare persoană să-și controleze pielea la specialistul dermatolog”.

în funcție de aspectul lor, alunițele ar trebui monitorizate la 3-6 luni sau o dată pe an. Vizitele periodice la medic cresc șansele de depistare precoce a unei afecțiuni maligne și de tratare cu șanse mari de vindecare. Intervențiile chirurgicale nu agravează situația, în ciuda mitului că „nu trebuie să umblăm la alunițe”.

„întâlnim adesea alunițe pe scalp, tălpi, mâini și zona genitală, aceste leziuni fiind mai greu de urmărit și mai ușor de traumatizat. Acesta este și motivul pentru care adesea se recomandă îndepărtarea lor chirurgicală și verificarea lor prin biopsie. Operația nu comportă niciun risc pentru pacient. Alunițele nu se malignizează din cauza operației ci este doar îndepărtat un risc. Nu se recomandă arderea cu electrocauterul sau laserul pentru că aceste metode nu permit efectuarea examenului histopatologic, singurul care probează caracterul benign sau malign al unei leziuni” , a mai adăugat Mihaela Leventer.

Întreabă specialistul
Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatoriiTRIMITE
Caragea Lucia
2017-04-28 17:32:05
In ultimii patru ani am pe piele diferite alunițe pete maronii....Cum sa procedez sa ajung la un dermatolog?In 2016 am stat la un control dintr-un autobuz pe la P.Tineretului au spus ca inca nune pericol.Multumesc
2017-05-18 17:28:42
Buna ziua,
Va puteti programa la clinica Dr. Leventer: www.drleventercentre.com, telefon (021)310 65 07 sau la oricare dermatolog doriti dumneavoastra.
Va multumim.
CITEŞTE ŞI:
Un proiect dezvoltat de:
©2015
Cu sprijinul: