Totul despre cancerul de piele
    
SHARE
 
2016-05-25
Soarele: cât este de dăunător?

Soarele e viață, energie în stare pură, sursă de bună dispoziție. Lumina este necesară întreținerii vieții pe pământ, este necesară dezvoltării armonioase a copilului aflat în perioadă de creștere. Pentru piele, însă, soarele poate deveni riscant în momentul în care expunerea este prelungită fie că se produce la mare, pe plajă, sau la munte, la altitudine. Moda pielii bronzate, obținută prin expunere necontrolată la soare sau la radiații UV artificiale, activitatea în aer liber, fără protecție, scăderea stratului protector de ozon au dus la creșterea incidenței afecțiunilor pielii generate de lumină.

Așadar, există o legătură directă între soare și cancerele de piele, fie el melanom sau carcinom. Academiile europeană și americană de dermatologie au dovedit cu studii și cifre că expunerea cronică la soare fără protecție sau sesiunile de bronz la solar duc la apariția tumorilor maligne la nivelul pielii. Practic, 90% dintre carcinoame și 86% dintre melanoame sunt direct legate de expunerea nesăbuită la ultraviolete.

Unul dintre studiile care susțin aceste argumente a arătat că populația albă din Australia face mai des cancer decât cea a țării de origine, Marea Britanie din cauza expunerii la soare, pe același fond genetic. Cu alte cuvinte, soarele activează potențialul malign acolo unde el există. La fel s-a constatat o creștere a numărului de cazuri de cancer de piele la persoanele care au emigrat din Å¢ările Nordului în Israel, mai ales la cele cu vârstele între 15 și 30 de ani.

Expunerea la soare și ultraviolete crește riscul de cancer și este cu atât mai mare cu cât o persoană s-a expus intens, într-o perioadă scurtă. La fel de periculoase pentru viitorul pielii sunt băile de lumină însoțite de arsură solară din copilărie.

Soarele este periculos în ultimii ani și din cauza subțierii stratului de ozon, ceea ce face ca razele ajunse pe pământ să fie mai nocive în condițiile șubrezirii barierei naturale de protecție. În afara UVA și UVB mai pătrund și alte tipuri de radiații. Furtunile solare la care am asistat în ultimii ani au produs schimbări climaterice importante și modificări ale capacității de apărare ale viețuitoarelor.

Ultravioletele de tip A duc la modificări celulare periculoase la nivelul pielii, agresiunea asupra ADN-ului celular fiind cumulativă și inductoare de neoplazie. Însă și arsura provocată mai ales de ultravioletele de tip B este la fel de nocivă pentru piele, pentru că o afectează ireversibil. Totuși soarele devine primejdios dacă există deja o predispoziție către cancerul de piele.

Întreabă specialistul
Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatoriiTRIMITE
CITEŞTE ŞI:
Un proiect dezvoltat de:
©2015
Cu sprijinul: