Totul despre cancerul de piele
    
SHARE
 
2016-11-14
Fii atent, cancerul poate afecta orice zonă de piele, chiar și zona genitală sau unghială

Ascuns, perfid, neglijat, confundat cu leziuni banale. Iată, în câteva cuvinte, cum arată tabloul cancerului de piele, care poate trece neobservat luni de zile, mai ales când se declanșează în zone ale corpului pe care nu le monitorizăm constant.

„Deși cel mai frecvent se află la nivelul feței, urechilor și scalpului, îl găsim totuși și pe mucoasa genitală, afectată, de obicei, de un proces inflamator cronic sau de îmbătrânire. Există și carcinoame spinocelulare dezvoltate sub lama unghială sau pe ulcerații cronice cum este cazul ulcerului de gambă. Melanomul malign se poate dezvolta și pe zone nevăzute de lumină cum ar fi talpa, spațiile interdigitale, pe mucoase sau chiar în ochi”, punctează medicul dermatolog Mihaela Leventer, unul dintre specialiștii care diagnostichează anual sute de cazuri de cancer.

Deseori, persoanele care se confruntă cu leziuni incipiente au un comportament care poate grăbi evoluția unui cancer. Expunerea la soare, ședințele la solar și traumatizarea leziunilor sunt greșeli frecvente, alături de amânarea vizitei la medicul dermatolog, singurul care poate pune diagnosticul corect.

„Melanomul malign arată ca o pată negricioasă sau neomogen cafenie, indiferent dacă este pe spate, în scalp, pe mucoasa buzelor sau în spatiul interdigital. Un melanom subunghial apare, de obicei, ca o bandă pigmentată ce afectează o parte de unghie și se revarsă spre zona de piele periunghială. Carcinomul spinocelular subunghial poate mima o ciupercă și necesită diagnosticul unui ochi experimentat. Alteori, tumorile acestea sunt niște excrescențe relativ recente, care cresc nedureros și au tendința la ulcerare”, afirmă dr. Mihaela Leventer.

Medicii din echipa Dr Leventer Centre atrag atenția asupra altei situații, frecvent întâlnită în rândul pacienților români: automedicația.

„Pacienții aplică pe piele diverse creme medicale sau nemedicale convinși fiind că nu are ce să le facă mai rău. Cel mai ușor aplicate sunt produsele cortizonice care pentru început reduc inflamația și dau o falsă ameliorare, apoi contribuie la subțierea stratului superficial și la ulcerare. Dintre remediile paramedicale se bucură de un larg interes crema cu gălbenele sau propolis, responsabile de eczematizarea leziunilor de piele. Chiar și utilizarea cremelor citostatice pe forme de cancer cutanat care nu beneficiază de acest tip de tratament poate complica evoluția, întârziind acceptarea tratamentului curativ care este cel chirurgical”, avertizează specialiștii.

în aceste condiții, vizita anuală la dermatolog poate fi salvatoare. Aceasta nu trebuie ratată de către persoanele care au multe alunițe, dar și de toți cei care se confruntă cu leziuni persistente.

Întreabă specialistul
Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatoriiTRIMITE
Kallo Tunde
2017-09-05 16:42:50
Buna ziua.Am 38 de ani si port ochelari am niste pete maro sub ochi de 3 sau 4 luni.La inceput am crezut ca au apãrut din cauza ochelarilor.(m-am bronzat)Nici vorbã de asa ceva.Niciodata n-am avut probleme, habar nu am de la ce au aparut.
Dr. Gabriela Dodan
Medic specialist dermatolog
2018-03-09 15:13:39
Buna ziua, consultati doctorul dermatolog ca sa primiti un diagnostic si tratament adecvat.
Mihai Monica
2017-09-05 18:47:58
De circa 3 lluni mi a aparut o pata de 7/15 mm pe unhia stanga a degetului mare de la picior, nedureroasa, vanata, cu o dunga alba la mijloc si cu umbre maronii; am observat o intamplator si de atunci fac investigatii, inca nu am diagnosticul pus, dar nu arata bine deloc; sunt sanse sa nu die melanom malugn?
Dr. Gabriela Dodan
Medic specialist dermatolog
2018-03-09 15:14:21
Va asteptam la consult dermatologic pentru evaluarea leziunii din punct de vedere clinic si dermatoscopic. Doar consultul va poate orienta catre un diagnostic. In cazul in care doctorul va considera ca leziunea este suspecta, se poate preleva biopsie sub anestezie locala si veti avea un diagnostic histologic de certitudine.
Orgovan Romeo
2017-10-12 03:22:38
Buna ziua eu am ciuperca pe amandoua picioare pe suprafata cum as putea ca eu sa scap de o povara pentru ca am o pata mare pe ambele picioare. Va multumesc.nr meu de contact e 0757222957
Dr. Gabriela Dodan
Medic specialist dermatolog
2018-03-09 15:15:32
Buna ziu, puteti scapa de afectiunea cutanata daca consultati doctorul dermatolog care sa va prescrie un tratament adecvat. In dermatologie multe afectiuni seamana unele cu altele si doar prin consult puteti afla despre ce este vorba.
Rebegea Petra
2018-02-21 11:56:18
Buna ziua,
In data de 16.02.2018 am efectuat o consultatie in Centrul Leventer la dna doctor Iuliana Marcu. Am dorit o consultatie la dvs. dar nu am putut sa obtin.
Mi s au facut fotografii care se afla in calculatorul din biroul dnei doctor Marcu din centrul dvs.
As dori tare mult daca ati putea sa va uitati si dvs pe ele si sa va exprimati o opinie. Multumesc foarte mult.
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatolog
Fondatorul Centrului Dr. Leventer
2018-03-06 16:36:11
Buna ziua,
M-am uitat pe fotografii si probabil va nelinisteste culoarea neagra. Ati facut un examen miclogic de lama unghiala? Va rog sa stati zilnic in apa cu otet care impiedica aparitia unei flore bacteriene care da unghiei culoarea neagra. Peste noapte folositi crema oclusiva cu uree – ne va ajuta sa topim lama unghiala netraumatic si sa vedem mai bine ce este dedesubt. Va asteptam la reevaluare dupa o luna de tratament. Daca doriti biopsie, se poate face.
CITEŞTE ŞI:
Un proiect dezvoltat de:
©2015
Cu sprijinul: