Totul despre cancerul de piele
    
SHARE
 
2016-05-23
Alunițele și cancerul de piele

Alunițele sunt denumite medical nevi pigmentari și reprezintă acumulări de melanină, pigmentul care protejează pielea și dă aspectul de bronz. În mod normal, cei mai mulți dintre noi avem în medie în jur de 20 de alunițe pe piele, care nu sunt deloc periculoase. Însă, oricât am fi de obișnuiți cu prezența lor pe piele, fie că sunt pete sau mici excrescențe, trebuie să fim conștienți că alunițele pot deveni periculoase la un moment dat.

Putem sta liniștiți dacă alunițele nu-și modifică dimensiunile, dacă au margini regulate și dacă nu-și schimbă în timp culoarea și dacă sunt de mici dimensiuni. Însă, chiar și așa, trebuie să le semnalăm unui dermatolog, singurul în măsură să spună dacă alunițele sunt în regulă sau dacă e cazul să ne alertăm.

Deși mult timp s-a crezut că de alunițe nu e bine să te „atingi” dermatologii sunt de părere că această credință populară trebuie înțeleasă mai degrabă că nu e voie să rănești o aluniță și că ele trebuie operate după reguli clare atunci când devin periculoase. O operație făcută la timp salvează viața.

Traumatismul considerat cel mai periculos pentru piele este expunerea excesivă la soare. Persoanele care au avut membrii ai familiei afectați de cancer cutanat sunt mai expuse acestui risc.

Alunițele periculoase se numesc nevi activi sau displazici și statisticile spun că până la 8% din populația cu piele albă le are. Persoanele cu astfel de alunițe, care nu se transformă neapărat în cancer, au un risc de până la 12 ori mai mare de a face cancer decât persoanele care nu au acest tip de alunițe. 80% dintre melanoame apar pe un nev existent, însă doar un nev din 800 de mii devine malign.

în aceste condiții, alunițele trebuie evaluate periodic de către un dermatolog. De asemenea, nu trebuie neglijat faptul că nevii activi, se pot localiza oriunde pe corp, sub unghii, pe scalp sau în zona genitală.

Dacă aveți multe alunițe, dermatologul va întocmi o hartă a lor și vă va recomanda evaluarea periodică a acesteia în funcție de gradul de risc. Controalele se fac la 3-6 luni sau chiar la un an distanță dacă nu sunt riscuri importante. Chiar și persoanele care nu au alunițe ar trebui să viziteze dermatologul din când în când pentru un control de rutină.  Aceasta este modalitatea prin care medicii se asigură că nu le scapă nicio modificare de dimensiune, culoare și structură a alunițelor.

Întreabă specialistul
Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatoriiTRIMITE
Truta marcela
0000-00-00 00:00:00
Am fost diagnosticata cu carcinom bazocelular mam oprerat deocamdata e totul bine dar cind mam dus cu rezultatul biopsiei la dna doctor dermatolog a spus ca o data pe an sa vin la conteol .Eu intreb pot sta linistita fiindca mai am mici negi pe piele dar dna.dr.nu mia spus nimic.va multumesc ca ne oferit ocazia sa vrb.cu specialist
2016-11-08 13:06:04
Buna ziua, doamna Truta,

In situatia in care carcinomul a fost extras prin excizie clasca, nu stim daca s-au scos toate "celulele bonave" si exista sanse sa reapara. Prin urmare este necesara monitorizarea permanenta. Legat de negi, recomandarea este sa ii scoateti, daca sunt negi.Pentru scoaterea lor exista mai multe solutii, dar medicul este cel care hotaraste.

Daca mai aveti intrebari, va stam la dispozitie!
g.tita
2017-02-12 18:40:38
buna ziua,d-na doctor
la o alunita mi s-a spus ca as fi suspenta de carcinom
intr- o biopsie amanuntita s-a dovedit a fi melanom nodular indice breslow 2.7mm (pT3a)nivel clarkIv
CE TREBUIE SA FAC IMEDIAT
va multumesc anticipat,
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatolog
Fondatorul Centrului Dr. Leventer
2017-02-13 14:40:53
Buna ziua,
Din acest moment lucrurile nu mai tin de noi (dermatologie), pentru că exista deja biopsia. Recomand efectuarea analizei ganglionului santinela si luarea in evidenta in serviciul de oncologie.
Multa sanatate!
Crisan Luna Maria
2017-08-20 15:31:01
De aproximativ 2 luni de zile am o pata roșie pe spate, ar putea fi melanom? Nu e tare la atingere și nu e pata rotunda.
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatolog
Fondatorul Centrului Dr. Leventer
2017-08-24 11:18:47
Bună ziua,
Din descrierea dvs. nu cred ca este melanom, dar e bine să faceți o consultație la dermatolog.
Mulțumim.
O zi bună!

Condrici Ionela
2017-08-22 13:57:28
Buna ziua?
Ce inseamna cand simti o arsura in interiorul unei alunite?
Va multumesc anticipat!
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatolog
Fondatorul Centrului Dr. Leventer
2017-08-24 11:19:20
Bună ziua,
Alunițele nu sunt dureroase. Este posibil să dezvoltați o foliculită. Ar fi bine să fiți consultată de un dermatolog.
Mulțumim.
O zi bună!
Anca
2017-11-29 20:21:16
Buna seara. Ce se intampla , daca atingi din greseala alunita , cu lama de ras? (Foarte putin)
Va multumesc!
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatolog
Fondatorul Centrului Dr. Leventer
2017-12-04 15:25:04
In acest moment traumatizarea unei alunite nu mai este considerata cu risc inalt. Este bine totusi sa mergeti la un dermatolog pentru o dermatoscopie.
Caramalau Roxana
2017-12-20 22:22:19
Buna seara,am o alunita la tampla pe partea stanga ma ustura si zimt ca se zbate ca un nerv ca cam si doare
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatolog
Fondatorul Centrului Dr. Leventer
2018-01-05 12:13:08
Este posibil sa dezvoltati o leziune inflamatorie sub ea ( de ex un cos ). Va rog puneti gheata si nu stoarceti leziunea.
Andreea
2017-12-23 17:11:19
Am zgariat din greseala o alunita , a sangerat putin, apoi am pus un pansament cu rivanol. Este o urgenta? Sa merg la un dermatolog ?
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatolog
Fondatorul Centrului Dr. Leventer
2018-01-05 12:13:45
Nu este o urgenta dar totusi trebuie vazuta de un medic dermatolog.
Magdalena
2018-02-04 13:43:35
Bună ziua, am fost diagnosticata cu melanom in ianuarie 2017, beslow 0,75, clark 3,operat cu margini curate, în iulie am efectuat pet-ct si totul era ok, voi face in continuare ct la 6 luni, însă credeti ca mai pot aparea probleme? Am citit ca odata operat în faza incipientă poate sa se asigure vindecarea! Multumesc din suflet si multa sanatate!
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatolog
Fondatorul Centrului Dr. Leventer
2018-02-05 16:46:53
Buna ziua,
Este foarte important controlul periodic (in functie de cum v-a recomandat dr. dvs). Trebuie sa va prezentati la doctor si in cazul aparitiei unei leziuni noi sau daca observati vreo modificare la o leziune preexistenta. Lunar trebuie sa va examinati intreaga piele. Nu uitati de fotoprotectie SPF 50+. Nu stati la soare.
faur victor
2018-03-23 12:37:32
Buna ziua va rog sa-mi spuneti in Arad sau cel mai rau caz in Timisoara, unde as putea face o scanare ,verificare a alunitelor. Am fost la 2 medici, s-au uitat la spatele pacientului si au zis , nu e nimic ,nici o problema. Nu exista un aparat special? numai o lupa si ce priveste medicul?Parca la tv am vazut altceva. Spatele unui pacient, un caroiaj cu patratele pentru localizare(ca la tabla de sah) pe computer si parcursa fiecare alunita cu un aparat de inregistrat si prezentata marit pe calculator.... asa aproximativ , cu pozare si memorare.
Multumesc
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatolog
Fondatorul Centrului Dr. Leventer
2018-04-02 14:48:08
Buna ziua,
Medicul poate controla alunitele cu dermatoscopul. Nu este necesar aparat special cu caroiaj, sunt si alte mijloace de identificare a pozitiei. Vi-l recomand pe Dr Ovidiu Darie.
CITEŞTE ŞI:
Un proiect dezvoltat de:
©2015
Cu sprijinul: