Totul despre cancerul de piele
    

Ce este cancerul de piele?

Cancerul de piele este cel mai răspândit tip de cancer din lume – se estimează că 40% dintre diagnosticele de cancer puse la nivel global vizează pielea. Statisticile – care notează că cifrele pot fi mult mai mari, pentru că nu pot fi măsurate cu precizie – vorbesc despre cel puțin 3 milioane de noi cazuri de cancer de piele an de an.

în România, numărul celor afectați de această boală a crescut alarmant în ultimii ani. Nu dispunem de date precise, dar medicii știu că situația este cât se poate de serioasă – ca să vă faceți o idee, Dr Leventer Centre, clinică de referință în domeniul dermatologiei, a înregistrat un număr dublu de cazuri de cancer de piele în 2014 față de 2013 și cu 38% mai mult in 2015 față de 2014, de exemplu. Dacă încercăm să monitorizăm situația pentru ultimii 10 ani, vom auzi experți care vorbesc și despre o creștere cu 200% a cazurilor.

Tentația să nu luăm în serios acest tip de cancer este mare – ne sperie cancerul de sân, știm de cel de colon, și cel de plâmâni ne este cunoscut, dar cel de piele ne este cam străin și parcă nici nu ne înspăimântă așa de tare – pielea nu pare un organ așa de important în comparație cu restul celor afectate de cancer. Ne înșelăm amarnic. Ignorat, nedepistat la timp sau prost diagnosticat, cancerul de piele poate afecta multe alte organe, poate mutila și chiar poate ucide. 

Ca să ne întoarcem la întrebarea de la început, cancerul de piele reprezintă o tulburare în buna funcționare a celulelor de la nivelul pielii. Celulele nu mai respectă ciclul firesc al vieții lor, își modifică ADN-ul și devin anormale, apoi încep să se înmulțească fără control și formează tumori. Curând, invadează alte țesuturi și se dezvoltă la distanță. Când celulele canceroase se extind spre alte organe, vorbim despre metastaze.Simptome

Este adevărat faptul că diagnosticul de cancer de piele se stabilește tot mai frecvent și cifrele din statisticile medicale sunt în creștere. Dar, la fel de adevărat, este că, din fericire, are două trăsături favorabile: cancerul de piele poate fi depistat ușor de la primele simptome și poate fi vindecat cu diagnosticul și tratamentul potrivit.

Cancerul de piele este unul dintre puținele cancere ale cărui semne se dezvoltă la vedere, chiar sub ochii noștri. Tot ce trebuie să facem este să acordăm măcar 10 minute lună de lună pentru o autoexaminare – mai multe sfaturi găsiți AICI.

în principiu, trebuie să fiți atenți la orice schimbare de orice fel apărută pe leziuni vechi sau dezvoltarea de leziuni noi. Nu vă gândiți că dacă nu doare sau modificarea este discretă nu merită luată în seamă. Veți căuta îndeosebi excrescențe ale pielii care fie apar pentru prima oară, fie își modifică forma, dimensiunea sau culoarea. Veți fi atenți la alunițe, semne din naștere, pete de orice fel care își schimbă culoarea, își măresc dimensiunea sau devin mai groase, își modifică textura, capătă forme neregulate, apar brusc după 20 de ani. Nu veți neglija nici o zonă sau o rană care vă dă mâncărimi încontinuu, vă doare, face cruste repetate, sângerează. De asemenea, trebuie să țineți cont și de orice rană care nu se vindecă în mai mult de 3 săptămâni. Orice se încăpățânează să nu dispară de pe piele, oricât de neimportant ar părea, inclusiv un coș, trebuie să vă pună în alertă.

Absolut toate situațiile enumerate mai sus trebuie să vă trimită la medicul dermatolog, singurul în măsură să vă spună dacă există vreun pericol și cum poate fi el înlăturat. Diagnosticul pus după căutări pe internet, primejdioasa convingere că pielea nu merită îngrijorare pentru că orice bubă trece, precum și leacurile administrate după ureche nasc drame. Nu vă jucați cu viața dumneavoastră!

Carcinomul bazocelular seamănă la debut cu o veziculă sau un coș. Bubița crește treptat și ia adesea o formă hemisferică, translucidă, friabilă cu tendință la ulcerare. Alteori, leziunea se dezvoltă în pată de ulei și este mărginită de un tiv perlat, lucios. Unele carcinoame bazocelulare sunt pigmentate și pot să semene cu un melanom. Acest tip de cancer cutanat poate afecta mai ales pielea feței și scalpului dar se întâlnește și pe trunchi.

Carcinomul spinocelular este o tumoră care apare sub forma unei cojițe aderente, aspre care acoperă o pată discret roșiatică. Această leziune se poate ulcera și acoperi de cruste maronii de sânge sau poate crește în volum sub forma unui nodul sângerând. Acest tip de cancer apare frecvent pe buza inferioară, pe zona expusă cronic la lumină a mâinilor, pe cicatrici vechi mai ales pe zonele care au fost tratate cu raze Roentgen dar și în zona genitală care a suferit o transformare în cadrul altei boli cum ar fi lichenul scleroatrofic.

Melanomul seamană mult cu o aluniță adică este o mică pată cafenie negricioasă sau care conține și alte culori de la alb la roșu. Considerăm suspecte leziunile care își modifică aspectul: culoare, formă, volum sau care sunt diferite de celelalte. Melanomul se poate dezvolta oriunde pe corp, chiar și sub unghii, pe scalp, pe tălpi, mucoasa genitală. Există grupuri de melanocite active și în mucoasa gastrică sau în ochi și uneori melanomul poate porni de acolo fiind greu de depistat. Totuși o persoană care își urmărește periodic alunițele la dermatolog are șansa depistării precoce a alunițelor active și beneficiază de un tratament curativ.

Dermatofibrosarcomul protuberans este o tumoră care seamănă foarte bine cu o cicatrice cheloidă. Se întâlnește adesea în treimea superioară a trunchiului.

Acestea sunt cele mai frecvente patru cancere de piele, însă există multe alte forme de tumori cutanate care se întâlnesc mai rar.Câte tipuri de cancer de piele există?

Dacă v-a zburat gândul instantaneu la melanom atunci când ați citit titlul acestei secțiuni, atunci dați-ne voie să vă corectăm. Melanomul, deși este cel mai des menționat în România în discuțiile privind cancerul de piele, este doar unul dintre tipurile posibile. Åži nici măcar nu este cel mai des întâlnit. Așadar, iată principalele tipuri de cancer de piele:

  • Carcinomul (epiteliomul) bazocelular
            
Carcinom bazocelular Carcinom bazocelular Carcinom bazocelular

  • Carcinomul (epiteliomul) spinocelular sau scuamocelular
carcinom spinocelular

  • Melanomul
melanom melanom melanom

Primele două sunt cunoscute drept tipurile de cancer de piele non-melanocitare și sunt, de altfel, cel mai des întâlnite în întreaga lume. De asemenea, au și cele mai mari șanse de vindecare dacă sunt depistate și tratate la timp. Deși sunt maligne, cazurile în care metastazează sunt reduse - numeric, carcinoamele spinocelulare având mai frecvent această posibilitate. Aceste două tipuri de cancer de piele pot însă desfigura pacientul, dacă sunt ignorate și continuă să evolueze.

Melanomul reprezintă, așadar, un număr mai mic, dar semnificativ, de cancere de piele. Este un tip de cancer agresiv care are tendința de a se extinde în organism. Poate fi fatal, dacă nu este diagnosticat și tratat rapid.

Pe lângă aceste trei tipuri des întâlnite, mai există și unele mai rare precum dermatofibrosarcoma protuberans, carcinomul Merkell, carcinomul sebaceu etc.Cauze și factori de risc

Dacă v-ați răspuns deja în minte „soarele este de vină!”, aveți perfectă dreptate. Peste 90% dintre cancerele de piele sunt cauzate de expunerea la soare. Pentru restul, de 10% experții dau vina pe radioterapie, pe arsuri accidentale cu arsenic, unii chiar pe fumat, pe infecțiile cu HPV (Human Papilloma Virus), pe anumite sindroame genetice, pe radiațiile ionizante , carcinogenii din mediul în care trăim sau pe radiațiile UV artificiale – cele din solar, de pildă. Expunerea pielii la solar este considerată de reputate autorități științifice extrem de periculoasă. Faptul că femeile tinere apelează frecvent la acest mijloc de bronzare a făcut ca incidența carcinoamelor cutanate și a melanoamelor să crească simțitor la această categorie de vârstă tânără.

Se vorbește mult despre factorii de risc care cresc, din păcate, șansele unui diagnostic de cancer de piele. Așa că o enumerare a celor mai des menționați factori de risc ne va fi mai mult decât utilă.

  • Tipul de piele – Pielea mai albă este mai expusă agresiunilor radiațiilor UV din cauza că ea conține mai puțin pigment (melanină), iar pigmentul joacă un rol de protecție. Așadar, oamenii blonzi sau roșcați, cu ochi de culori deschise sunt mai predispuși la apariția cancerul de piele decât cei bruneți.
  • Istoricul arsurilor – Doar cinci arsuri severe de piele produse în timpul vieții dublează riscul de cancer cutanat la maturitate. Deteriorarea produsă de lumină este ireversibilă și cumulativă și așa se explică de ce boala apare chiar și după ce ani de zile pielea n-a mai fost expusă la soare. Arsurile pielii la copii cu vârsta mai mică de 7 ani cresc riscul de cancer chiar și cu 75% la vârstă adultă.
  • Alunițele – Persoanele care au numeroase alunite (peste 50) sau care au avut alunițe anormale numite nevi displazici sau activi prezintă un risc crescut de melanom. Dar pielea trebuie controlată regulat indiferent de numărul alunițelor. Studii recente au aratăt că persoanele cu un număr mai mic de alunițe pot face forme mai agresive de melanom malign.
  • Antecedente de cancer de piele – Dacă unul dintre părinți sau un frate a suferit de cancer de piele, riscul este în creștere pentru ceilalți membri ai familiei. La fel, o persoană care a primit o dată diagnosticul de cancer de piele, are un risc mai mare să mai dezvolte unul.
  • Leziunile precanceroase ale pielii – Cei care suferă de leziuni ale pielii precum keratozele actinice prezintă un risc mai mare de cancer de piele. Puteți citi mai multe despre leziunile precanceroase în secțiunea PREVENÅ¢IE.


Cum se tratează? Principii de tratament

Cancerul de piele este o tumoră vindecabilă dacă este depistată precoce și este tratată corect.

Diagnosticul de certitudine al cancerului de piele se face prin biopsie sau examen histopatologic.

Excizia sau operația este principala metodă de tratament a cancerului de piele. Majoritatea carcinoamelor bazocelulare și spinocelulare sunt tratate prin intervenții chirurgicale care permit diagnosticarea și eradicarea tumorii. Cea mai performantă tehnică operatorie este microchirurgia MOHS despre care puteți citi pe larg AICI și care se aplică în special tumorilor localizate pe față și scalp. Melanomul malign este operat după reguli foarte clare care dau o șansă pacientului suferind.

Radioterapia este și ea printre metodele de tratament folosite - poate înlocui operația sau o poate completa. Medicii mai recomandă în anumite cazuri terapia fotodinamică - o metodă relativ nouă care este o alternativă la operație în cazul carcinomului bazocelular superficial sau în cazul precancerozelor, precum keratozele actinice.

Chimioterapia este mai rar folosită, doar pentru bolnavii cu metastaze produse de cancer de piele, sau în cazul unor carcinoame bazocelulare gigantice distructive.

Dermatologii mai apelează la imunoterapie, cum ar fi administrarea de interferon în melanomul malign în stadiile II și III.

Cremele citostatice sunt valoroase în formele superficiale ale carcinomului bazocelular.

Schemele de tratament sunt cuprinse în protocoale agreate internațional și revizuite periodic în funcție de noutățile apărute în cercetarea și practica medicală. Protocoalele de lucru țin cont de tipul de tumoră, de stadiul de boală, de localizare, evoluție și vârsta pacientului.

Importanța biopsiei

Biopsia este o analiză de rutină în domeniul dermatologic. Biopsia cutanată este de o importanță crucială în diagnostic pentru că este singura procedură care poate spune precis dacă avem de-a face cu un cancer de piele sau nu. Dermatologul care examinează o anumită leziune, stabilește un diagnostic, pe criterii clinice: aspect, dimensiune, localizare, simptomatologie, evoluție. Certitudinea se stabilește după studierea aspectului celulelor din leziuni la microscop, adică prin biopsie. Multe dintre afecțiunile dermatologice seamănă din punct de vedere clinic, biopsia făcând diferența. Așadar, chiar dacă nu există o suspiciune de cancer, poate fi recomandată biopsia pentru un diagnostic cert și un tratament pe măsură. Orice leziune banală îndepărtată de pe piele este bine să fie examinată și la laboratorul de histopatologie. Fragmentul de piele necesar se recoltează în anestezie locală printr-o manevră de mică chirurgie care poate fi: răzuirea cu o lamă specială, secționarea cu forfecuța, perforarea cu bisturiul rotund sau chiar excizia chirurgicală a leziunii, integral sau parțial. 

Este o manevră simplă, care se efectuează ușor, în cabinetul medicului dermatolog și nu presupune riscuri. Medicul alege locul cel mai potrivit de recoltare cu leziunea cea mai sugestivă, rana fiind îngrijită ulterior câteva zile. Vindecarea lasă semne puțin perceptibile.

Biopsia, cunoscută și sub numele de examen histopatologic, este extrem de importantă pentru orice diagnostic dermatologic, cu atât mai mult în cazul suspiciunilor de tumori maligne. Rezultatul biopsiei este cel care îi va spune medicului cât de agresiv este cancerul și cum poate fi abordat în continuare. Schemele de tratament se stabilesc în funcție de rezultatul biopsiei.Microchirurgia MOHS

Tratamentul cu cea mai mare rată de succes în cazul carcinoamelor cutanate este fără doar și poate microchirurgia MOHS, o metodă de operație care și-a luat numele după inventatorul ei, medicul american Frederic E. Mohs.

Avantajul acestei proceduri este că poate eradica tumora conservând cu precizie țesutul sănătos, totul în anestezie locală și în aceeași zi de operație.

Prin tehnica Mohs chirurgii dermatologi pot fi siguri că au îndepărtat întreaga tumoră din zona afectată, că nu a mai rămas nicio celulă canceroasă pentru că verifică în timpul operației întreaga margine a tumorii, adică 99% față de maxim 1% cum se întâmplă în operația clasică. În această schemă de operație studiul țesutului este făcut în timp real odată cu intervenția chirurgicală. Pacientul operat cu rana deschisă dar bandajată este ținut în așteptare 30-45 de minute pînă când se efectuează analiza histologică a țesutului. La microscop se citește cât de extinsă este tumora, se cartografiază toate prelungirile tumorale și se stabilește dacă țesutul este curat de celule canceroase și se poate trece la închiderea defectului rezultat prin excizie și la reconstrucția cutanată după regulile chirurgiei estetice. Toate aceste operațiuni se fac în câteva ore. Combinând cercetarea histologică a marginilor și profunzimii tumorale, metoda oferă pacientului operat certitudinea diagnosticului în timpul intervenției și cea mai mare șansă de vindecare fără recidivă – 99%.

Fără această metodă, un doctor care face o excizie clasică taie o margine de siguranță mult mai mare decât ar fi nevoie în realitate, ca să fie sigur că elimină celulele bolnave. Doar că acest lucru este extrem de delicat în zone precum fața, scalpul, gâtul. Excizia largă este dificilă și fără ghidaj histologic uneori poate rata „rădăcini” tumorale, care rămân în țesut pentru că se dezvoltă dincolo de marginea de siguranță calculată după date statistice. De aceea excizia largă poate fi urmată de recidiva tumorii.

Procedura Mohs este folosită cu succes de peste 40 de ani în SUA și în Europa de Vest. În România, Dr Leventer Centre a fost clinica-pionier în acest domeniu – specialiștii de top ai centrului fac această intervenție chirurgicală din 2007 având deja o experiență bogată. În cadrul acestei clinici lucrează medici specializați în America - țara care a dat lumii revoluționara tehnică Mohs.

Metoda se aplică în special carcinoamelor bazocelulare și spinocelulare, dermatofibrosarcomului, anumitor forme de melanom malign și încă unor feluri de tumori, zece la număr.

Întreabă specialistul
Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatoriiTRIMITE
chialda maria
2017-07-27 20:23:00
am fost diagnosticata cu cbc plat pe nas ,medicul dermatolog mia prescris un unguent [denumirea a moderata] ,am varsta de 58ani sunt ingrijorata cand aud de carcinom si as dorii sa ajung la d-na dr.leventer pentru o a doua opinie deoarece dr. dermatolog nu s-a uitat cu nici un aparat si a dat diagnostic de carcinom.Va multumesc.
Echipa canceruldepiele.ro
2017-07-29 10:11:06
Buna ziua,
Va puteti face o programare aici:http://drleventercentre.com/
Multumim!
Ionascu Liviu
2017-09-08 15:59:31
Am 49 ani,si de curând am observat pe penis niste pete de culoare mai închisă(maro).Au formă oarecum circulară neregulată. Nu mă deranjează, dar aș vrea să aflu un diagnostic cât mai clar.
Dr. Gabriela Dodan
Medic specialist dermatolog
2018-01-12 15:05:24
Pentru diagnostic cat mai clar, adresati-va unui doctor dermatolog.

anca petrn
2017-10-10 06:51:35
buna ziua

am fost diagnosticata cu carcinom bazocelular , p T1 Nx Mx LO VO RO
Mi s-a extirpat clasic alunita, dar vreau sa ma asigur ca a fost bine extirpata, nu au ramas radacini
cum pot face asta, exista un aparat sau o metoda? multumesc
Dr. Gabriela Dodan
Medic specialist dermatolog
2018-01-12 15:06:26
Va asteptam la consultatie cu buletinele histopatologice.
iosi marian
2017-12-23 13:22:18
buna ziua dupa ce ma barbieresc pe fata a doua si a treia zi mi se exfoliaza pielea si in acel loc ramane pielea ceva mai inchisa la culoare usor spre rosu oare de ce afectiune sa fie vorba la mine?
Dr. Gabriela Dodan
Medic specialist dermatolog
2018-01-05 12:12:17
Culoarea mai inchisa se datoreaza inflamatiei date de ras. Va recomand sa folositi la ras pasta emolienta si dupa o crema usoara, hidratanta.
CITEŞTE ŞI:
Un proiect dezvoltat de:
©2015
Cu sprijinul: