Totul despre cancerul de piele
    
SHARE
 
2016-05-25
Soarele: cât este de dăunător?

Soarele e viaţă, energie în stare pură, sursă de bună dispoziţie. Lumina este necesară întreținerii vieţii pe pământ, este necesară dezvoltării armonioase a copilului aflat în perioadă de creştere. Pentru piele, însă, soarele poate deveni riscant în momentul în care expunerea este prelungită fie că se produce la mare, pe plajă, sau la munte, la altitudine. Moda pielii bronzate, obţinută prin expunere necontrolată la soare sau la radiaţii UV artificiale, activitatea în aer liber, fără protecţie, scăderea stratului protector de ozon au dus la creşterea incidenţei afecţiunilor pielii generate de lumină.

Aşadar, există o legătură directă între soare şi cancerele de piele, fie el melanom sau carcinom. Academiile europeană şi americană de dermatologie au dovedit cu studii şi cifre că expunerea cronică la soare fără protecţie sau sesiunile de bronz la solar duc la apariţia tumorilor maligne la nivelul pielii. Practic, 90% dintre carcinoame şi 86% dintre melanoame sunt direct legate de expunerea nesăbuită la ultraviolete.

Unul dintre studiile care susţin aceste argumente a arătat că populaţia albă din Australia face mai des cancer decât cea a ţării de origine, Marea Britanie din cauza expunerii la soare, pe acelaşi fond genetic. Cu alte cuvinte, soarele activează potenţialul malign acolo unde el există. La fel s-a constatat o creştere a numărului de cazuri de cancer de piele la persoanele care au emigrat din Ţările Nordului în Israel, mai ales la cele cu vârstele între 15 şi 30 de ani.

Expunerea la soare şi ultraviolete creşte riscul de cancer şi este cu atât mai mare cu cât o persoană s-a expus intens, într-o perioadă scurtă. La fel de periculoase pentru viitorul pielii sunt băile de lumină însoţite de arsură solară din copilărie.

Soarele este periculos în ultimii ani şi din cauza subţierii stratului de ozon, ceea ce face ca razele ajunse pe pământ să fie mai nocive în condiţiile şubrezirii barierei naturale de protecţie. În afara UVA și UVB mai pătrund şi alte tipuri de radiaţii. Furtunile solare la care am asistat în ultimii ani au produs schimbări climaterice importante şi modificări ale capacității de apărare ale vieţuitoarelor.

Ultravioletele de tip A duc la modificări celulare periculoase la nivelul pielii, agresiunea asupra ADN-ului celular fiind cumulativă şi inductoare de neoplazie. Însă şi arsura provocată mai ales de ultravioletele de tip B este la fel de nocivă pentru piele, pentru că o afectează ireversibil. Totuşi soarele devine primejdios dacă există deja o predispoziţie către cancerul de piele.

Întreabă specialistul
Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatoriiTRIMITE
CITEŞTE ŞI:
2017-07-05
Ai o întrebare despre cancerul de piele?
2017-06-05
Alunițele și riscul de cancer de piele
2017-05-05
Soarele, tutunul și mișcarea în aer liber
2017-04-25
Tehnica Mohs - cel mai bun tratament pentru cancerul de piele
2016-11-25
Sporturile de iarnă şi riscurile asupra pielii
2016-11-21
Nu tratați singuri alunițele sau alte leziuni ale pielii pentru că se pot agrava!
2016-11-16
Biopsia cutanată, analiza fără de care nu este posibil un diagnostic corect
2016-11-10
Ce este necesar să faci dacă ai exagerat cu statul la soare în sezonul estival?
2016-11-07
Sfaturi sănătoase pentru pielea ta
2016-05-25
Cancerul de piele, depistat în fază incipientă, poate fi învins!
2016-05-20
Ce este cancerul de piele?
Un proiect dezvoltat de:
©2015
Cu sprijinul: