Totul despre cancerul de piele
    
SHARE
 
2016-05-24
Care sunt principalele reguli de protecţie solară?

Soarele şi ultravioletele artificiale constituie principalii factori de risc pentru cancerul de piele. Iar cifrele care susţin această afirmaţie sunt mai mult decât convingătoare: 90% dintre carcinoame şi 86% dintre melanoame sunt asociate cu expunerea necontrolată la lumină. În aceste condiţii, protecţia solară nu este opţională, ci obligatorie dacă ne dorim o piele fără probleme grave la maturitate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii are câteva recomandări de bază pentru toţi cei care aleg să se expună la soare şi vor să se protejeze împotriva efectelor nocive ale ultravioletelor. Iată care sunt acestea:

  1. Evitaţi expunerea la soare între orele 10 şi 16. Este intervalul orar în care razele ultraviolete sunt cele mai puternice aşa că impactul asupra pielii este dintre cele mai nocive.

  2. Purtaţi haine care să vă acopere cât mai mult atunci când mergeţi pe stradă prin soare. Astfel, limitaţi contactul ultravioletelor cu pielea!

  3. Nu uitaţi să vă acoperiţi capul şi ochii! În aceste condiţii, purtaţi accesorii care să vă protejeze pielea capului şi ochelari de soare cu lentile speciale care pot reduce impactul razelor ultraviolete asupra ochilor.

  4. Staţi la umbră în orele de vârf! Însă nu uitaţi că umbrelele, copacii şi adăposturile exterioare nu vă feresc total de ultraviolete.

  5. Folosiţi creme cu factor de protecţie (SPF) pentru UVA şi UVB! Acestea ar trebui aplicate pe faţă tot timpul anului şi pe corp, ori de câte ori faceţi plajă. Nu uitaţi să aplicaţi cremele pe faţă, mâini, picioare şi alte zone de piele expuse atunci când mergeţi mult pe jos prin soare. Optaţi pentru produsele care au SPF cel puţin +15 şi reaplicaţi cremele după cum este menţionat pe ambalaj, unele la 2 ore altele la perioadă mai lungă. O puteţi face şi mai repede dacă înotaţi sau dacă aţi transpirat după ce aţi avut activităţi în aer liber. Practic, puteţi afla cât de mult timp vă protejează o cremă înmulţind factorul de protecţie cu 20 de minute, perioadă după care pielea expusă la soare începe să sufere din cauza UVB. Aşadar, o aplicare de SPF 15 vă protejează 5 ore. Calculul e valabil dacă nu intraţi în apă sau nu transpiraţi.

  6. Nu expuneţi bebeluşii la soare până la vârsta de un an! Şi aveţi grijă să folosiţi creme cu factor mare de protecţie ori de câte ori mergeţi cu copiii la plajă!

  7. Evitaţi solarul şi arsurile pielii! Bronzul artificial este la fel de nociv precum cel natural. Iar arsurile deteriorează iremediabil pielea!
Întreabă specialistul
Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatoriiTRIMITE
CITEŞTE ŞI:
2017-07-05
Ai o întrebare despre cancerul de piele?
2017-06-05
Alunițele și riscul de cancer de piele
2017-05-05
Soarele, tutunul și mișcarea în aer liber
2017-04-25
Tehnica Mohs - cel mai bun tratament pentru cancerul de piele
2016-11-25
Sporturile de iarnă şi riscurile asupra pielii
2016-11-21
Nu tratați singuri alunițele sau alte leziuni ale pielii pentru că se pot agrava!
2016-11-16
Biopsia cutanată, analiza fără de care nu este posibil un diagnostic corect
2016-11-10
Ce este necesar să faci dacă ai exagerat cu statul la soare în sezonul estival?
2016-11-07
Sfaturi sănătoase pentru pielea ta
2016-05-25
Cancerul de piele, depistat în fază incipientă, poate fi învins!
2016-05-20
Ce este cancerul de piele?
Un proiect dezvoltat de:
©2015
Cu sprijinul: