Totul despre cancerul de piele
    

Care sunt primele semne de alarmă ale unei aluniţe active?

Orice modificare a mărimii, culorii, volumului, suprafeţei unei aluniţe trebuie să ne dea de gândit. Ar trebui să ajungem la doctor dacă observăm Asimetria leziunii, Bordura neregulată, Culoarea neomogenă, Diametrul peste 6 mm, precum şi Evoluţia aşa zisei aluniţe spre o leziune cu risc. Acestea abreviate ABCDE sunt considerate semne de alarmă.

De asemenea, orice rană care nu se vindecă în mai mult de 3 săptămâni, orice zonă care vă dă mâncărimi încontinuu, vă doare, face cruste repetate, sângerează trebuie să vă trimită la o consultaţie dermatologică. Puteţi citi mai multe despre simptomele cancerului de piele AICI.Crema de protecţie solară oferă protecţie 100% împotriva cancerului de piele?

Nicio cremă nu asigură protecţie 100%. Indiferent de crema folosită există şi o componentă genetică, o predispoziţie pentru cancer de piele. În plus, protecţia solară asigurată de o cremă depinde de mai mulţi factori, nu este determinată doar de SPF și de compoziţia antiUVA, ci şi de modul în care aplicăm produsul pe piele. Astăzi se ştie că produsele cosmetice de fotoprotecţie împiedică arsura solară, adică efectul imediat al razelor UVB, dar nu împiedică celelalte modificări cutanate

Cancerul de piele este contagios?

Categoric nu. Cancerul nu este contagios, un om sănătos nu poate „lua” cancer de la un bolnav. Toate tipurile de cancer sunt rezultate ale unor erori şi modificări în ADN-ul celulelor, acest lucru nu poate fi transmis de la o persoană la alta.Cancerul de piele este ereditar?

Între 5 şi 10 % dintre toate cazurile de cancer sunt moştenite, o serie de mutaţii în ADN sunt transmise ereditar. Există factori genetici şi în cazul cancerului de piele – părul blond sau roşcat, ochii deschişi la culoare, pielea mai albă şi sensibilă la soare se numără printre ei. De asemenea, dacă unul dintre părinţi sau un frate a suferit de cancer de piele, riscul este în creştere pentru ceilalţi membri ai familiei.

 Arsurile solare cresc riscul cancerului de piele?

Doar cinci arsuri severe de piele produse în timpul vieţii dublează riscul de cancer cutanat la maturitate. Deteriorarea produsă de lumină este ireversibilă şi cumulativă şi aşa se explică de ce boala apare chiar şi după ce ani de zile pielea n-a mai fost expusă la soare. Arsurile pielii la copii cu vârsta mai mică de 7 ani cresc riscul de cancer chiar şi cu 75%.Întreabă specialistul
Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatoriiTRIMITE
Ticau corina
2017-08-03 22:57:11
Buna seara! De cateva zile am niste mancarimi,mai mult ca niste intepaturi (cand te pisca o musca) pe tot corpul,mai ales pe picioate, gat, maini.
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatolog
Fondatorul Centrului Dr. Leventer
2017-08-07 15:08:08
Buna ziua,
Este necesar sa consultati un medic dermatolog pentru ca pot fi cel putin doua cauze: fie poate fi o reactie la intepaturi de insecte, fie poate fi o alergie. Puteti verifica daca si ceilalti membri din familie acuza astfel de simptome? Va recomand oricum sa va duceti la un dermatolog. Multa sanatate!
M
2017-09-20 14:52:52
Buna ziua. Dupa 4 saptamani a fost gata rezultatul de la biopsii( mi-au fost scosi chirurgical 2 nevi : unul de pe coapsa su unu din flancul stang)
1. DESCRIERE MICROSCOPICA: nev verucos pigmentar. transe de sectiune laterala si transe de sectiune profunda libere.

DESCRIERE MACROSCOPICA: fragment tisular de 2/1.4/0.7cm, acoperit de o suprafata tegumentara de 2/1, 4cm ce prezinta central o leziune proeminenta la nivel tegumentar de 1, 6/1, 3 cm, aspect muriform, culoare cenusiu galbuie cu zone brun-rosietice, margini usor neregulate, consistenta elastica, leziunea ramane la 0.2-0.3cm distanta fata de sectiunea chirurgicala laterala. Tesut subcutanat corespunzator leziunii ingrosat, de culoare albicioasa.

2. DESCRIERE MACROSCOPICA: fragment tisular de 3/2/1.5cm, acoperit de o suprafata tegumentara de 3/2cm ce prezinta central o leziune inreliefata la suprafata tegumentara de 1, 8/1, 3cm culoare bruna, aspect muriform, margini bine delimitate, consistenta elastica. Leziunea ramane la 0, 1-0, 6cm distanta fata de sectiunea chirurgicala laterale.

DESCRIERE MICROSCOPICA: nev pigmentar jonctional in agitatie. Transe de sectiune laterale si transe de sectiune profunda libere.
Va rog frumos sa imi ziceti daca este ceva grav. Ma nelinisteste termenul de nev jonctional in agitatie
CITEŞTE ŞI:
2016-05-20
Ce este cancerul de piele?
2016-05-20
Simptome
2016-05-20
Câte tipuri de cancer de piele există?
2016-05-20
Cauze și factori de risc
2016-05-20
Carcinomul bazocelular
2016-05-20
Carcinomul spinocelular
2016-05-20
Melanomul malign
2016-05-20
Cum se tratează? Principii de tratament
2016-05-20
Importanţa biopsiei
2016-05-20
Microchirurgia MOHS
2016-05-20
Alte tumori
Un proiect dezvoltat de:
©2015
Cu sprijinul: