Totul despre cancerul de piele
    

Carcinomul este cel mai des întâlnit tip de cancer de piele şi cel mai uşor de tratat, dacă este diagnosticat repede şi corect. Mai detaliat, carcinomul este o tumoră malignă formată din celule epiteliale (celule de la baza epidermului). Există două tipuri de carcinom – cel bazocelular şi cel spinocelular (sau scuamocelular), după tipul celulelor implicate.

Carcinomul bazocelular

Carcinomul sau epiteliomul bazocelular reprezintă o înmulţire anormală, necontrolată a celulelor bazale ale pielii – adică cele care delimitează cel mai profund strat al epidermului (epidermul este stratul superior al pielii), format din 6 tipuri de celule.

Carcinomul bazocelular arată, de obicei, ca o mică escrescenţă translucidă sau pigmentată uneori ulcerată, acoperită de cruste de sânge, o pată roşiatică, o umflătură rozalie cu o margine perlată, lucioasă. Apare, de regulă, în zonele cele mai expuse la soare – cap, gât, umeri. De obicei, mici vase de sânge cu aspect de „coarne de cerb” se văd în zona tumorii, atunci când e studiată cu dermatoscopul. Când boala evoluează de ani de zile se observă şi ulceraţii sau tumori gigante.

Exemple:

Carcinom bazocelular Carcinom bazocelular Carcinom bazocelular

Această formă de cancer de piele metastazează extrem de rar şi devine cauză de deces în foarte puţine situaţii. Totuşi, tratată incomplet sau incorect îşi continuă evoluţia invadând ţesuturi din jur pe care treptat le distruge. Tumora recidivantă are o evoluţie mutilantă care poate duce de exemplu la pierderea nasului, urechii, pleoapei sau ochiului dacă afectează aceste zone.

Cu diagnosticul şi tratamentul corect tumora se vindecă,fără risc de recidivă de cele mai multe ori fără o cicatrice vizibilă în urma intervenţiei. Carcinomul bazocelular este cel mai răspândit diagnostic de cancer de piele şi cel care se vindecă prin microchirurgie Mohs.Carcinomul spinocelular

Carcinomul sau epiteliomul spinocelular (sau scuamocelular) reprezintă tot o evoluţie anormală, necontrolată a celulelor pielii, dar, de această dată a celor scuamoase – situate imediat deasupra celulelor bazale din epiderm.

Tumora debutează de obicei cu nişte pete roşii care se descuamează (se cojesc) şi apoi se ulcerează fără tendinţă de vindecare. Poate fi însă şi sub formă de nodozitate sângerândă, nedureroasă. Apare, de obicei, pe zonele expuse îndelungat la soare, pe buze la fumători, pe zone tratate cu raze Roentgen, pe zone cu răni vechi. Astfel, carcinoamele spinocelulare le găsim adesea pe buza inferioară, pe scalp, pe mâini, dar şi pe marginea urechii şi zone de radiodermită sau ulcer cronic venos. În multe cazuri, carcinomul spinocelular apare din leziuni precanceroase precum keratoza actinică (keratoza solară). Puteţi afla mai multe despre leziunile precanceroase AICI.

Exemple:

carcinom spinocelular carcinom spinocelular carcinom spinocelular

Carcinomul spinocelular, al doilea ca frecvenţă după cel bazocelular, evoluează mult mai rapid decât acesta. Asta pentru că poate cuprinde în scurt timp şi alte organe - ţesuturi, oase, noduli limfatici. Dacă ajunge în acest punct al metastazelor, este fatal. Dacă este surprins încă de la început, poate fi învins, întocmai ca cel bazocelular prin microchirurgie Mohs. În ultimii ani tumora aceasta a fost reclasificată în stadii de evoluţie iar tratamentul se efectuează după protocoale de lucru în funcţie de stadiul bolii.Tocmai de aceea sunt extrem de importante autoexaminarea şi vizita la medic la cel mai mic semn care ne dă de gândit precum şi un diagnostic histopatologic care să ne dea direcţia de urmat în tratament.Melanomul malign

Melanomul malign este o tumoră de piele dezvoltată din melanocite, celulele pigmentate ale pielii. În literatura de specialitate se discută dacă melanomul provine din aluniţe benigne sau este tumoră de la bun început. Între traumatismele incriminate în degenerarea în melanom cel mai frecvent se află arsura solară. Ambele observaţii privind apariţia sunt valabile, persoanele cu multe aluniţe fiind mai vulnerabile dar se întâlnesc şi cazuri de boală la persoane care au doar câteva aluniţe sau nu au deloc.

Melanomul malign este cafeniu închis spre negru, de multe ori combinând mai multe culori. Marginea este neregulată, conturul asimetric, leziunea a crescut în timp, s-a modificat și s-a ulcerat. Tumora poate fi plană sau sub formă de nodul sau combină cele două aspecte. Dimensiunea unui melanom poate fi mică de câţiva milimetri sau poate fi de dimensiuni mari de câţiva centimetri. Melanomul se poate dezvolta oriunde pe corp şi trece adesea neobservat pentru că seamană cu o banală aluniţă şi nu doare. Tumora avansează tăcut şi difuzează spre organe interne producând metastaze care în final sunt cauză de deces.

Exemple:

melanom melanom melanom

Tratamentul în melanom se face după stadiul de boală stabilit prin biopsie şi investigaţii complementare ca: biopsie de ganglion santinelă, computer tomograf, rezonanţă magnetică, uneori PET-CT. Tratamentul chirurgical este pasul cel mai important, dimensiunea exciziei fiind stabilită de stadiul tumorii şi variază între 0,5 cm până la 2 cm. În stadiul II şi III de boală se face şi tratament cu interferon iar în boala cu metastaze se introduce chimioterapie. În prezent se efectuează numeroase studii privind linii noi de tratament încât pacienţii au tot mai multe şanse de evoluţie favorabilă.Alte tumori

Tumorile de piele pot fi benigne şi maligne (canceroase).

Tumorile maligne sunt clasificate în non-melanomatoase (carcinomul bazocelular şi spinocelular, papuloza bowenoidă, epidermodisplazia veruciformă), melanomul malign şi alte tipuri de tumori ale pielii şi anexelor pielii. Acestea sunt: Boala Paget, diverse forme de sarcoame, tumora cu celule Merkel, tumori vasculare ca boala Kaposi, limfoame cu celule T ca Micosis Fungoides şi sindromul Sezary, Keratoacantomul, tumori care însoţesc alte boli interne sau cutanate, tumori ale anexelor pielii etc.

Toate aceste tumori particulare se întâlnesc rar şi necesită pentru stabilirea diagnosticului biopsii uneori repetate la intervale de timp precum şi alte investigaţii specifice.Carcinom vs melanom

Milioane de oameni din întreaga lume primesc anual diagnosticul de „cancer de piele”. Tumorile de piele sunt clasificate în melanomatoase şi tumori non-melanomatoase, deoarece cele două mari clase au prognostic şi origini diferite. În funcţie de tipul de cancer, pacienţii citesc în documentul care stabileşte verdictul fie termenul de „carcinom”, fie pe cel de „melanom” sau alt tip de tumoră.

Anual, carcinomul afectează peste 5 milioane de oameni doar în SUA, în timp ce media celor diagnosticaţi cu melanom este undeva la 100 de mii de cazuri noi.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, afectarea stratului de ozon şi implicit agresivitatea crescută a ultravioletelor fac ca numărul pacienţilor diagnosticaţi cu aceste maladii maligne să crească simţitor. Practic, o reducere cu 10% a stratului de ozon se traduce într-un număr de 300 de mii de carcinoame noi şi 4500 de melanoame noi pe an.

Semnele variază de la un caz la altul, însă carcinoamele sunt semnalate de leziuni plane sau reliefate care supurează, au o culoare roşiatică sau sunt ulcerate şi nu trec, în timp ce melanomul seamănă cu o aluniţă care creşte şi se modifică. Carcinomul poate fi confundat cu alte afecţiuni ale pielii, mult mai simple, precum psoriazisul sau eczema. Aplicarea unor terapii neadecvate nu face decât să amâne intervenţia salvatoare şi să complice cazul.

Pacienţii cu carcinom au şanse de vindecare mai mari. Însă condiţia esenţială este ca ei să se prezinte la un medic specialist în cancere de piele, în timp util, să fie diagnosticaţi şi apoi trataţi corect, astfel încât riscul de recidivă să fie nul. Ignorat, carcinomul poate atinge dimensiuni mari, devine mutilant şi poate produce decesul prin propagare la organe vitale. Microchirurgia Mohs permite controlul în timp real al marginii tumorii şi asigură vindecarea în 99% din cazurile de tumori primare (la debut).

Melanomul, în schimb, este semnalat frecvent prin modificări de culoare, structură şi formă a unor aluniţe. Asimetria şi marginile neregulate, precum şi o varietate de culori într-o aşa zisă aluniţă, sunt totdeauna suspecte. Riscul de melanom este crescut la persoanele care au multe aluniţe, motiv extrem de serios pentru a le monitoriza periodic, proteja de rănire şi a le feri de acţiunea directă şi distrugătoare a ultravioletelor. Şi în cazul melanomului, un diagnostic rapid, în stadiu incipient, poate fi salvator. În formele avansate de melanom se aplică tratamente după protocoale actualizate care prelungesc perioada liberă de boală.

Ce spun experţii despre cancerul de piele

Un cancer de piele descoperit la timp este tratabil. De aceea, medicii dermatologi pledează pentru consultul anual al pielii, moment perfect pentru a evalua orice leziune suspectă, de a recomanda biopsia, acolo unde este cazul, şi de a aplica cel mai bun tratament înainte ca afecţiunea să se agraveze, să se extindă, să mutileze şi, în final, să ducă la deces. Orice întârziere a prezentării la medic poate echivala cu ani mai puţini de viaţă. La fel, şi credinţele populare depăşite.

„Pacientul care este afectat de o tumoră cutanată o ignoră în principal pentru că nu doare. O altă cauză a prezentării cu întârziere la doctor este credinţa adânc înrădăcinată că „de aluniţă nu te atingi", oamenii înţelegând prin asta chiar actul operator, ignorând traumatismul repetat prin frecare, zgâriere, arsură solară. Desigur, sfatul privind „să nu te atingi de aluniţe” se referă la faptul ca nu e bine să „legi cu aţă" excrescenţa sau să o tratezi empiric cu tot felul de leacuri pentru că, de fapt, diferenţa între leziunile benigne şi cele maligne nu e uşor de stabilit de nespecialist”, spune medicul dermatolog Mihaela Leventer, care ani de zile a evaluat mii de pacienţi şi a tratat, alături de membrii echipei sale, sute de cazuri de cancer.

Spre deosebire de alte afecţiuni maligne, avantajul cancerului de piele, dacă putem spune aşa, este că se vede şi se poate diagnostica rapid. La „Dr Leventer Centre” procedurile sunt aliniate standardelor internaţionale, iar pacienţii îşi pot recupera sănătatea şi liniştea cu ajutorul echipei cu experienţă în tratarea cancerelor cutanate.

„Leziunea suspectă trebuie biopsiată, aceasta fiind singura analiză care confirmă dacă leziunea este benignă sau malignă. Apoi operaţia trebuie efectuată după cum recomandă protocoalele de lucru recunoscute internaţional. În felul acesta, nu greşim şi dăm o şansă pacientului nostru”, declară Dr. Tiberiu Tebeica medic anatomopatolog supraspecializat în piele şi care este membru în echipa „Dr Leventer Centre”.

Cu alte cuvinte, diagnosticarea corectă şi rapidă este singura şansă către vindecare. Altfel, carcinomul mutilează şi îngreunează misiunea medicilor, iar melanomul ucide.

Microchirurgia Mohs oferă printr-o tehnică aparte posibilitatea de a verifica în timpul operaţiei întinderea tumorii, cartografierea ei la microscop indicând locul de unde mai trebuie scos un strat, permite conservarea ţesutului neafectat şi dă siguranţa vindecării. Metoda se aplică în special carcinoamelor, dermafibrosarcomului, anumitor forme de melanom malign (lentigo maligno melanoma pe faţă) şi încă unor feluri de tumori, zece la număr. Operaţia este primul gest terapeutic. Efectuată corect, duce la vindecarea tumorilor incipiente, a carcinoamelor. Recidivele tumorale după intervenţii incomplete sau greşit alese compromit irevocabil zona şi duc în final la deces. Tratamentele medicamentoase se aplică doar cazurilor avansate, cu tumori mari, invalidante şi care astfel speră o reducere a masei tumorale până când operaţia devine iar posibilă. În cazul în care nasul sau ochiul, urechea sunt prinse în totalitate, se apelează la amputaţie şi apoi protezare. În felul acesta, se salvează viaţa. Dacă un carcinom este întins, dar nu distruge în totalitate locul pe care se dezvoltă, după intervenţia tip Mohs se pot face reconstrucţii locale cu piele de vecinătate, astfel fiind respectate atât funcţia organului cât şi estetica lui. În cazul în care nu se poate efectua procedura Mohs, este mai bine ca defectul rămas să fie acoperit cu grefa prin care orice recidivă poate fi uşor observată,” descrie pe larg terapia pentru carcinom, medicul Maria Dumitrescu, expert în tratarea cancerului de piele prin metoda Mohs.

Medicii fac apel la tineri să-şi ducă părinţii şi bunicii la medicul dermatolog dacă observă leziuni suspecte. Operaţia făcută la timp le poate prelungi substanţial viaţa celor aflaţi în suferinţă şi îi poate feri de mutilări.

„Persoanele în stadii avansate de cancer cutanat suferă mutilări importante. Carcinoamele bazocelulare, deşi nu au un risc vital, pot distruge structuri anatomice importante. Am văzut adesea pacienţi fără buză, nas, ureche sau un ochi trăind cu un imens handicap. Unele tumori au o evoluţie spre deces dacă nu sunt tratate în stadii incipiente. Ignorarea semnelor pielii produce suferinţă şi costuri ulterioare mari”, afirmă medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Medicii insistă şi asupra evitării tratamentelor naturiste care nu fac decât să agraveze situaţia pacienţilor cu carcinom.

„Terapiile alternative exercită mirajul miracolului aflat la îndemână. Sunt vândute de multe ori ca soluţii naturale, bio sau ecologice, deşi nu sunt însoţite de studii ştiinţifice şi nu intră în protocoalele de tratament. Se pretinde adesea că sunt lipsite de risc, deşi pot provoca iritaţii şi întârzierea soluţiei optime de tratament ceea ce duce inevitabil la complicaţii”, avertizează specialiştii „Dr Leventer Centre”.Tratamentul carcinomului

Tratat corect şi la timp, carcinomul care este cea mai frecventă formă de cancer cutanat, se vindecă. Însă înaintea recomandării celui mai bun tratament, trebuie respectate două condiţii esenţiale. Prima ar fi ca pacienţii să meargă la un medic dermatolog dintr-un centru sau dintr-o clinică specializate în tratarea cancerului de piele. Apoi, a doua condiţie este ca medicul să efectueze biopsia leziunii suspectate de a fi cancer pentru a pune diagnosticul de precizie. Abia apoi poate recomanda una dintre metodele de tratare a leziunilor maligne. Iată care sunt acestea:

 1. Chiuretajul şi electrodesicarea. Această procedură este recomandată pentru tratarea leziunilor mici localizate pe trunchi care se dovedesc a fi carcinom bazocelular şi se face cu anestezie locală. Dermatologul îndepărtează ţesutul malign, pe care îl poate trimite la examenul histopatologic, iar zona este electrocauterizată, pacientul rămânând cu o cicatrice. Procedura are o rată de succes de 95%, dar nu se recomandă în cazurile avansate şi nici în tumorile de la nivelul feţei.

 2. Microchirurgia Mohs. Aceasta se face cu succes în „Dr Leventer Centre” de către dermatologii specializaţi în această tehnică performantă de tratare a carcinomului, Mihaela Leventer fiind primul medic care a implementat tehnica în România şi a clădit o echipă care are o vastă experienţă în această tehnică de operare. Microhirurgia Mohs combină cartografierea tumorilor cu îndepărtarea lor strat cu strat până când medicii se asigură că au eliminat tot ţesutul bolnav. Procedura se face cu anestezie locală, are o rată de succes de 99%, salvează mult ţesut sănătos şi este recomandată cu precădere în zonele delicate, de unde medicii nu pot să sacrifice mult ţesut: pe faţă, cu precădere pe pleoape, urechi, nas, buze, degete, scalp. Astfel, se evită intervenţiile chirurgicale care pot mutila, o dată cu salvarea sănătăţii pacienţilor. Despre tehnica Mohs puteţi citi mai multe AICI.

 3. Excizia chirurgicală. Prin operaţia care se face cu anestezie locală, dermatologul îndepărtează ţesutul bolnav cu o margine de siguranţă recomandată de 5 mm şi îl trimite la laborator pentru analiza histopatologică. În cazul în care se dovedeşte că tumora nu a fost îndepărtată total, se poate reinterveni. Rata de success a intervenţiei este de până la 95%.

 4. Crioterapia. Această tehnică presupune îngheţarea la minus 20 grade Celsius a carcinoamelor în stare incipientă, prin aplicarea de azot lichid pe leziune. Procedura se poate face fără anestezie, însă rata de reuşită este redusă.

 5. Radioterapia. Aceasta presupune expunerea repetată a carcinomului la emisia de raze X. Schema de tratament variază în funcţie de dimensiunea tumorii, iar terapia poate dura o lună. Radioterapia este recomandată pacienţilor care nu pot suporta intervenţia chirurgicală (persoane în vârstă sau cu o stare de sănătate precară), iar limitele ei sunt legate de faptul că medicii nu pot spune cu precizie dacă tumora a fost distrusă în întregime.

 6. Tratamente medicamentoase. Există câteva medicamente destinate tratării carcinomului, însă acestea se limitează doar la tumorile în stadii incipiente. Cremele citostatice se recomandă doar în carcinoamele bazocelulare superficiale. În formele avansate de boală se face tratament citostatic cu rol de a micşora tumora şi de a o aduce într-o fază operabilă.
  Ca o concluzie, dermatologii atrag atenţia că operaţia rămâne metoda de elecţie în tratamentul carcinoamelor, dar subliniind faptul că doar metoda Mohs poate spune cu cea mai mare precizie dacă un carcinom a fost îndepărtat în totalitate.
 1. Lumina fotodinamică. Aceasta este utilizată la tratarea carcinoamelor bazocelulare superficiale sau a keratozelor actinice care sunt considerate leziuni precanceroase.
 1. Tratamentul melanomului malign
  Melanomul malign este o tumoră care se vindecă dacă este depistată şi operată în faza de început. Stadiul incipient denumit medical „in situ” înseamnă ca celulele tumorale se găsesc doar în epiderm şi nu au început să se dezvolte spre straturile profunde ale pielii. Excizia chirurgicală cu o margine de câţiva mm este suficientă pentru vindecare. Pacienţii care au trecut printr-o astfel de operaţie îşi vor verifica periodic aluniţele şi vor face fotoprotecţie.

  Stadiul 1 tumoral înseamnă că infiltratul tumoral are până la 1 mm grosime citit prin examen histopatologic. Tot biopsia ne furnizează date despre rata de mitoze şi despre ulcerarea leziunii care ne ajută să încadrăm tumora în stadiul 1a sau 1b. După efectuarea biopsiei leziunii se reintervine pentru scoaterea unei margini de siguranţă de 5 mm, operația fiind singura necesară. Pacienţii vor fi monitorizaţi 5 ani, din 6 în 6 luni.

  Tumorile care au o grosime (indice Breslow) de 1,01 mm până la 2 mm sunt în stadiul 2 a sau b, în funcţie de ulcerare. Aceşti pacienţi au o indicaţie de efectuare a unei investigaţii suplimentare, numită ganglion santinelă. După efectuarea biopsiei pacienţii vor fi injectaţi cu izotop radioactiv în jurul cicactricii de biopsie iar la 24 de ore se depistează ganglionul spre care drenează celulele tumorale, ganglionul este scos şi investigat histopatologic. Cu această ocazie se reintervine şi în zona unde a fost melanomul şi se excizează o margine de 1 cm în jurul cicatricii. Dacă operaţia melanomului este largă de la început există riscul ca ganglionul santinelă să nu poată fi depistat. Scoaterea ganglionului santinelă aduce cu sine o încadrare mai riguroasă în stadiul de boală, pacienţii din stadiul II şi III de boală beneficiind şi de tratament cu Interferon.

  Tumorile cu grosime de 2,01 - 4mm fără ulceraţie sau ulcerate sunt tip T3a sau b urmează acelaşi protocol dar la excizia marginii de siguranţă se scot 2 cm de ţesut sănătos. Tumorile mai groase de 4 mm sunt tip T4a şi T4b. După măsurătoarea la biopsie excizia se completează la 2 cm, exciziile mai largi neaducând beneficii pacientului.

  Stadiul de boală este diferit de stadiul tumoral notat cu T. Astfel, tumorile in situ sunt în stadiul 0, tumorile T1a și b precum şi cele T2a sunt stadiu I de boală, tumorile T2b, T3a sunt stadiul IIA, tumorile T3b, T4a sunt în stadiul IIB iar cele T4b sunt în stadiul IIC.

  Tumorile, indiferent de grosime la care se depistează mai mult de un ganglion invadat sunt în stadiul III iar tumorile însoţite de metastază de organ sunt în stadiul IV de boală.

  Această clasificare deşi greoaie ne ajută să încadrăm mai bine pacienţii în stadiul de evoluţie al bolii şi să avem o idee mai clară de prognostic și tratament. Dacă în stadiul I chirurgia este suficientă, în stadiul II și III se face tratament cu Interferon. Uneori, în stadiul III și totdeauna în stadiul IV se face tratament chimioteraputic în funcţie de localizarea metastazelor. Pentru determinarea oportunității unor tratamente medicamentoase este necesară efectuarea unui tipaj genetic, prezenţa genei BRAF indicând că pacientul răspunde la acele tratamente. Numeroase cercetări sunt în curs privind melanomul în fază avansată iar prognosticul pacienţilor s-a îmbunătăţit graţie acestor tratamente.     


Întreabă specialistul
Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatoriiTRIMITE
Bercus Bianca
2017-08-31 13:40:07
Buna ziua,de aprox 2-3 luni mi-a aparut pe burta o alunita rosie ,cand a aparut era un punct acum s-a mai marit. Stiti cumva daca e periculoasa,are cumva legatura cu ficatul?(recent am avut probleme cu fierea si ficatul) Multumesc
Dr. Gabriela Dodan
Medic specialist dermatolog
2017-11-20 09:15:55
Buna ziua,
Va rugam sa va prezentati la un specialist pentru un diagnostic cat mai corect.
Florentina-Georgiana
2017-11-15 09:46:34
Bună ziua,de ceva timp mi-au aparut niste pete roșii pe picioare care se maresc la un interval de timp .La un moment dat ele ma inteapa la nivelul pielii fara mancarimi,la apa calda si frig se inrosesc tare rau .Va rog nu stiu ce sa mai fac am fost la dermatolog si mi-a recomandat detralex si elcom crema dar fara niciun efect.
Multumesc
Dr. Gabriela Dodan
Medic specialist dermatolog
2017-11-20 09:12:31
Este necesar sa va vada un specialist pentru un diagnostic cat mai corect. Daca doriti,va puteti face programare si in clinica noastra.
Bîrleanu Ileana
2017-12-14 10:14:42
Buna ziua am o pata pa spate care seamana cu o alunita dar nu are marginile regulate
Dr. Gabriela Dodan
Medic specialist dermatolog
2017-12-18 14:33:49
Buna ziua,
Va recomand sa faceti un consult dermatologic si dermatoscopic.
SIMONA PIGLI
2018-01-22 08:39:57
Buna ziua,
Bunica mea,in varsta de 96 de ani,a avut un neg de culoare alba sub ochiul drept,l-a rupt ,s-a facut o rana ,fara sa ne dam seama despre ce este vorba,am incercat sa o tratam cu baneocin pudra,rana a facut o pojghita sau crusta,nu stiu cum sa o numesc, si cand s-a rupt crusta ,rana s-a facut mai mare si in interior s-a format o gaura.Am chemat medicul de familie si a zis ca e cancer de piele.Bunica are 96 de ani,are la activ un atac cerebral,are cardiopatie ischemica,o raceala veche care nu a fost tratata la timip care ii afecteaza acuma respiratia,oboseste foarte repede si usor de la orice efort si respira greu,a avut si o infectie urinara pe care a tratat-o .Am vorbit cu cativa medici si unii spun caci la varsta ei e mai dificil sa se opereze si ca nu imi recomanda operatia si sa o lasam sa traiasca cat mai are de trait fara operatie doar cu mentiunea caci aceasta rana nu se va inchide chiar dimpotriva,se poate extinde.O D-na doctor a zis sa o operam .Nu stiu ce si cum sa fac.Aseara in timp ce dormea,cred ca si-a atins rana ,si-a rupt o crusta care a fost formata si i-a curs mult sange.E speriata si eu sunt si mai speriata caci nu stiu cum sa o ajut.Tratamentul care il facem este cu ser fiziologic,spalata bine rana si apoi in ordinea in care va scriu,am folosit la recomandarea medicului prima data betadina unguent,dupa aceea baneocin crema si acuma fucidin.O D-na doctor a zis sa o dau cu Fucidin si cand se formeaza o crusta sa ii dau cu Efudix.Am fost in Ungaria si am luat Efudix doar ca nu stiu cum sa procedez,pentru ca nu se formeaza crusta pe toata rana ci doar pe margini,si aceea de rupe .Sunt disperata caci nu stiu ce sa fac.Va rog sa ma ajutati cu un sfat .Va multumesc si va doresc o zi frumoasa in continuare.Simona Pigli
Dr. Gabriela Dodan
Medic specialist dermatolog
2018-01-23 15:24:38
Consultati un dr dermatolog pentru diagnostic (exista mai multe tipuri de cancer de piele) si pentru a afla despre optiunile de tratament in functie si de patologiile anexe ale pacientei.
Marian
2018-01-25 01:23:58
Buna ziua,
As vrea sa va intrb carui medic ar trebui sa ma adresez avand condiloame(presupun) pe penis ?
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatolog
Fondatorul Centrului Dr. Leventer
2018-02-05 16:37:28
Buna ziua,
Va recomand sa va adresati unui doctor dermatolog pentru diagnostic si tratament.

Cosmi george dima
2018-01-29 14:45:45
Va rog un numar de telefon pentru a face o programare la dvs.Va multumesc anticipat!
Echipa canceruldepiele.ro
2018-02-01 14:12:37
Buna ziua,
Puteti face programare la Dr. Leventer Centre la numerele: +40 722 363 577 si
+40 21 310 65 07, iar pentru mai multe informatii despre clinica, va rugam sa accesati site-ul www.drleventercentre.com.
Sanatate!
Onica Mihai Dorica
2018-02-02 19:53:14
Bună ziua,tatăl meu are o tumora lângă urechea stângă de mărimea unei palme diagnosticata ca Carcinonum bazocelulara farolidiana,el are 81 de ani și este foarte sănătos cu excepția acestei probleme ,îmi poate da cineva vreun sfat ,el își asumă și riscul la o operație. Va multumesc!
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatolog
Fondatorul Centrului Dr. Leventer
2018-02-05 16:39:03
Buna ziua,
Adresati-va unui dr dermatolog. Daca leziunea a fost biopsiata, prezentati buletinul histopatologic. Daca leziunea nu a fost biopsiata, trebuie efectuata biopsie cutatana pentru diagnostic de certitudine, iar apoi se discuta cu pacientul variantele de tratament.
Anda Popescu
2018-02-28 13:35:49
Buna ziua! Ce inseamna carcinom bazocelular infiltrativ, cu diferentiere cheratozica? In rezultatul biopsiei mai scrie: zone de diferentiere scuamoasa cu formare de cherato-chiste; stroma desmoplazica cu zone mixoide/mixomatoase, cu infiltrat inflamator limfo-plasmocitic moderat si difuz, cu zone de retractie peritumorala. Va multumesc!
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatolog
Fondatorul Centrului Dr. Leventer
2018-03-12 14:39:17
Buna ziua,
Carcinomul bazocelular infiltrativ este un cancer de piele. Acesta nu da metastaze, insa are un caracter invaziv local. Este important ca acest carcinom sa fie inlaturat complet, astfel incat sa nu ramana radacini tumorale in profunzime. Trebuie sa va uitati cu atentie pe buletinul histopatologic primit sa vedeti daca a fost scos in totalitate. Pentru absenta recidivelor locale, in aceste cazuri se prefera microchirurgia Mohs care verifica in timp real marginile tumorale si profunzimea. In caz ca mai aveti intrebari sau nelamuriri, va puteti programa in clinica, dar aduceti buletinul histopatologic.
mihaela
2018-03-01 11:43:48
Am o alunita pe pulpa piciorului care a inceput sa curga, ceva maroniu,are modificari de culoare, si a crescut in diametru de c am doua saptamani, ma doare si uneori imi provoaca mancarimi,a crescut de la 3 mm, la 14 mm. Ce ar trebui sa fac? Sunt motive de ingrijorare?
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatolog
Fondatorul Centrului Dr. Leventer
2018-03-12 14:39:59
Buna ziua, va rog sa va programati la consult dermatologic pentru evaluare clinica si dermatoscopica a nevului descris. Astfel, veti primi toate indicatiile necesare in urma consultului.
ROMAN CIPRIAN
2018-03-15 20:51:37
Buna ziua ,in urma cu 12 ani mama mea avea o alunita normala in zona gatului iar de atunci stand prea mult la soare a inceput sa isi modifice forma .La 12 ani distanta aceasta sa marit intru -n an de la 1 cm la circa 3 cm in diametru si ce este mai rau sangereaza si nu apuca sa prinda coaja .Va rog foarte mult daca puteti sa-mi spuneti parerea dumneavoastra ca diagnostic si daca ar fi recomandat o operatie.Va mltumesc daca mi -ati putea raspunde
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatolog
Fondatorul Centrului Dr. Leventer
2018-03-16 14:45:59
Buna ziua,
Puteti sa va programati in clinica pentru consult dermatologic pentru a primi un diagnostic de etapa. Medicul va poate recomanda biopsia cutanata sub anestezie locala pentru diagnostic de certitudine, in functie de suspiciunea clinica. In acest caz, piesa este trimisa la laboratorul de histopatologie si analizata. Rezultatul este gata in cateva zile lucratoare si apoi se stabileste conduita terapeutica in functie de rezultat.
Juravle Laura
2018-03-15 21:18:26
Buna ziua,de ceva timp mi-au aparut in zona feselor si pe picior bubite rosii de mărimea unui bob de mazăre putin mai mic și se pare ca se tot înmulțesc.As dori sa stiu daca sunt motive de ingrijorare,avand in vedere ca uneori am si senzatii de mancarime si mi se pare ca se si măresc pe zi ce trece .Multumesc!
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatolog
Fondatorul Centrului Dr. Leventer
2018-03-16 14:46:52
Buna ziua,
Consultati un medic dermatolog care sa stabileasca diagnosticul si sa va prescrie un tratament adecvat. Nu stiu sa va spun daca sunt motive de ingrijorare, deoarece multe afectiuni cutanate seamana intre ele si doar consultul dermatologic transeaza diagnosticul.
dana
2018-03-25 14:05:48
De un an de zile mi se umfla buza de sus si nu am gasit nici o rezolvare prin tot felul de tratamente. Nu este alergie am investigat.Nu sunt probleme cu dantura.Am fost si la dermatologie si mi-a recomandat tratament cu [moderat] si unguent [moderat] si rezultate nu sunt.Ce-mi recomandati sa mai fac ?
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatolog
Fondatorul Centrului Dr. Leventer
2018-04-02 15:14:00
Buna ziua,
Consultati un dr dermatolog si un dr alergolog. Trebuie vazut ce analize ati facut pana in prezent, ce medicamente luati, trebuie realizat un istoric amanuntit in cadrul consultatiilor.
claudia
2018-05-19 18:43:15
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in urmatoare problema.
Fetitei mele de 15ani i-a iesit pe gat, mai exact sub barbie, o pata rosiatica-maronie de un an de zile, care s- marit intre timp. Am fost la diferiti medici dergatologi, insa niciunul nu ne-a comunicat ce ar fi si nici un tratament nu a dat rezultate. Mentionez ca nu are mancarimi in acea zona. Va rog frumos imi puteti spune ce ar putea fi si unde sa merg cu ea pentru mai multe analize amanuntite. Multumesc frumos
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatolog
Fondatorul Centrului Dr. Leventer
2018-06-13 11:26:52
Puteti veni in clinica noastra pentru diagnostic.
CITEŞTE ŞI:
2016-11-25
Dr. Mihaela Leventer: “În cancerul de piele, nu ajută stilul vegan, vegetarian sau dietele restrictive”
2016-11-21
Dr. Leventer: medicul salvează viața unui pacient cu cancer dacă i se dă posibilitatea de a ajuta la timp
2016-11-14
Fii atent, cancerul poate afecta orice zonă de piele, chiar și zona genitală sau unghială
2016-05-25
Soarele: cât este de dăunător?
2016-05-24
Care sunt principalele reguli de protecţie solară?
2016-05-23
Aluniţele şi cancerul de piele
2016-05-22
Când trebuie să mergem la dermatolog?
2016-05-21
Autoexaminarea pielii îţi poate salva viaţa
2016-05-20
Care sunt primele semne de alarmă ale unei aluniţe active?
2016-05-20
Crema de protecţie solară oferă protecţie 100% împotriva cancerului de piele?
2016-05-20
Cancerul de piele este contagios?
Un proiect dezvoltat de:
©2015
Cu sprijinul: